maandag 11 mei 2009

Bibliothecaris 2.0 als Lifehacker, uit: Jan Tweepuntnul. Wie niet sterk is moet slim zijn. Dat de vlaamse bibliotheken ook onder druk staan zal niemand ontkennen 'minder uitleningen, minder leners', digitaliseren (& hoe ver ga je hierin...). Wij blijven ondanks alle geleverde inspanningen nog steeds zitten met een oubollig imago. Dit oubollig imago heeft vaak toch ook wel te maken met de onwetendheid van de (potentiële) gebruikers die ons nog steeds zien als een plek waar je boeken, muziek & film kan ontlenen. Velen weten niet dat wij beschikken over een website, publiekscatalogus die over 'links' beschikt om extra informatie te krijgen over gezochten boeken, muziek & film. Vraag is natuurlijk hoe ver je hier in gaat. Ga je de reguliere bezoeken toestaan om zelf informatie te linken aan de betreffende materialen. Ga jij je als medewerker op glad ijs wagen bij het geven van (persoonlijke) informatie. Gaat je bestuur hier met je mee "want je gaat toch informatie doorspelen als lid van een openbaar bestuur of doe je dit tijdens je werktijd vanuit een persoonlijk standpunt?!"
Waakzaamheid is ten allen tijden geboden want alle informatie die op je afkomt kan je niet alleen verwerken dus moet jij je deur gaan openzetten. Maar hoe ver? Op een kier of meer...? Elke verkregen informatie van wie dan ook geeft iets extra's aan de bibliotheek, maar vraagt toch wel kennis van de medewerker om af te wegen of deze extra informatie überhaupt een toegevoegde waarde heeft voor de organisatie. Net hier moet je slim zijn om de juiste 'gekregen informatie' te kunnen ordenen te kunnen plaatsen. Ook vraagt dit wellicht een duidelijke regelgeving vanuit je bestuur.

Ik ben de overtuiging toegedaan dat wij als bibliotheek achter de feiten zullen blijven lopen simpelweg omdat wij al te vaak niet beschikken over de noodzakelijke knowhow, tijd & ruimte om extra inspanning op dit gebied te leveren. (Heeft ook wel te maken met het strakke keurslijf van de ambtenarij.)
Wie beschikt er over personeel dat over de nodige knowhow beschikt (en ik heb het hier over professionele knowhow) in de bibliotheek? Als ik kijk naar de bibliotheek waar ikzelf werkzaam ben dan zie ik dagelijks de nood aan een computer(nerd) verhogen! Stel ik mij vaak de vraag in hoeverre het huidige personeelsbestand kan voldoen aan de vereisten die op ons af komen. Stel ik mij de vraag hoe 'open' het beleid staat tov deze nieuwe trends?

Een hip imago krijg je trouwens niet alleen door 'je computer' open te stellen maar ook daar ingrijpende veranderingen binnen je bibliotheek. Wat heb ik eraan als elke gebruiker zijn/haar informatie kan plaatsen 'op mijn computer' als het bibliotheekgebouw oubollig is. Mensen, gebruikers willen de twee: een modern bibliotheekgebouw om in te vertoeven & een modern 'open' beleid waar hij/zij zijn/haar ding in kwijt kan. M.a.w. volgens mij 'te dikwijls moeilijk te realiseren' maar niet belet ons het maximale te geven.

Wellicht is niet iedereen akkoord, heb ik een aantal zaken over het hoofd gezien, zie ik een aantal dingen verkeerd maar dan hoor of lees ik het wel. Misschien dat onze slotbijeenkomst een discussiemoment zal zijn & wij allemaal nogmaals ons ei kwijt kunnen?!

1 opmerking:

  1. Dag August, bedankt voor deze uitgebreide beschouwing. Bij de slotbijeenkomst komen we hier zeker op terug, zodat je dan ook je ei kan leggen :-)

    BeantwoordenVerwijderen